Historiaa

Kuopioon perustettiin 1. metsästysseura jo 1873 pitämään kurissa lähinnä läänin susikantoja, mutta seuran toiminta loppui jo seuraavalla vuosikymmenellä.

Paroni Aminoff ehdotti metsästyshoitoyhdistyksen perustamista v. 1895 ja sellainen perustettiinkin seuraavana vuonna, mutta tämä Kuopion läänin Metsästyshoitoyhdistyksen toiminta oli lähinnä aatteellista.

Kesti vielä yli kymmenen vuotta ennen kuin järjestäytyneeseen riistanhoitoon ja metsästykseen keskittynyt suomenkielinen Haminalahden Metsästysseura perustettiin 22. huhtikuuta 1909 pormestari Rudolf Strengin asunnossa.

Seuran nimellä haluttiin tuoda esiin metsästysalueiden sijainti ja samalla osoittaa kunnioitusta luontomaalareina tunnettujen von Wrightien kotitilalle.

Lainaus seuran ensimmäisestä vuosikertomuksesta:

"Jo aikaisemminkin, mutta eritoten talvella 1909 olivat metsästysurheilua harrastavat kuopiolaiset, pankinjohtaja O. Wallenius, eläinlääkäri A. Alopaeus, maisteri E. Piispanen ja (allekirjoittanut) Rudolf Streng keskinäisissä mieskohtaisissa keskusteluissaan tulleet sellaiseen yksimieliseen keskustelutulokseen, että Savossa, missä ei tähän asti ollut yhtään laillisesti järjestettyä metsästyshoitoseuraa, vaan jossa järjestäytymätöntä metsästystä harjoitti jokahinen, ken osasi pyssyä pidellä, oli välttämätöntä saada metsästyshoitoseura perustetuksi, jos mielitään välttää hyödyllisen metsänriistan sukupuuttoon ampumista tahi pyydyksellä hävittämistä".